HDL Beslenme Danışma ve Spor Hizmetleri
 
SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDEN GIDA SAHTEKARLIKLARI
SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDEN GIDA SAHTEKARLIKLARI

Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği, ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte ve güvenli gıda ve su teminini zorlaştırmaktadır. Son günlerde gündeme gelen kaçak çaya domuz kanı karıştırılması ile gıda maddelerine katılan yabancı maddelerin ve katkı maddelerinin sağlığımıza olan zararları tekrar ön plana çıkmıştır. Özellikle gıdalara eklenen katkı maddeleri, kimyasal gübre, tarım ve veteriner ilaçların kullanılmasının azımsanmayacak yüksek boyutlara ulaşması nedeniyle çevre ve insanlar üzerindeki olumsuzlukları gün geçtikçe artmakta, birçok hastalığa davetiye çıkartmaktadır.

Gıdalara eklenen yabancı madde örnekleri nelerdir?

Ø    Ağırlığını artırmak için çaylara ot, saman karıştırılması ve değişik yan maddelerle renk verilmesi
Ø    Üretim tarihi geçmiş, küflenmiş peynirin yeniden eritilip kalıplara dökülerek kaşar ve krem peynire dönüştürülmesi
Ø    Boyanmış iç yağdan kıyma yapılması
Ø    Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat, kemik parçaları, etsel atıklar ve soyanın karıştırılması
Ø    Zeytinlerin kimyasal boya ile siyahlaştırılması
Ø    Sütün yağının alınarak yağ yerine margarin karıştırılması
Ø    Sahte pekmez ve sahte çikolatalar üretilmesi
Ø    Toz ve pul biberlere kiremit tozu karıştırılması
Ø    Baharatların içerisine ot ve saman karıştırılması
Ø    Tatlandırıcı karışımlı sahte bal yapılması
Ø    Metil alkol içeren sahte içkiler üretilmesi
Ø    Deri, bağırsak, paça ve sakatatların ‘tavuk döner’ hazırlanmasında kullanılması

Katkı maddelerinin, hormonların ve kimyasalların insan sağlığı üzerinde neden olduğu olumsuz etkiler, kalp hastalıklarından kansere, cilt hastalıklarından sindirim bozukluklarına kadar birçok hastalığın yanı sıra, uykusuzluk, kaşıntı, sinirlilik ve alerji gibi rahatsızlıkları da etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılına kadar kanser hastalıklarının % 60 oranında artacağına işaret etmektedir. Bu artıştan, % 35 oranında gıdalara katılan veya bulaşan yabancı maddelerin sorumlu olacağını belirtmiştir.

Nelere dikkat edilmeli?

Ø    Özellikle ülkemizde yaygın olan merdiven altı gıda üretimi kontrol altına alınmalıdır.
Ø    Özellikle gebe ve çocuk emziren anneler ve çocuklar, katkı maddelerinin zararları konusunda bilgilendirilmeli ve risk grupları içeren gıdaları tüketmemelidir.
Ø    Hazır gıda tüketimi en aza indirilmeli, mümkünse hiç tüketilmemelidir.
Ø    Gıda satın alırken gıdanın raf ömrüne ve içeriğine mutlaka dikkat edilmelidir.
Ø    Adresi ve üretim kalitesi belirli olmayan gıdalar sadece fiyat avantajından dolayı tüketilmemelidir.
Ø    Açıkta satılan gıdalar tercih edilmemeli, güvenilir satış noktalarından gıda temini yapılmalıdır.


Hastalıklarda Beslenme Kategorisindeki Diğer Başlıklar:
POSA TÜKETİMİ HASTALIKLARDA NEDEN ÖNEMLİDİR?
OMEGA-3 ALIMI İLE KRONİK HASTALIKLARDAN KORUNALIM
OSTEOPOROZ: KADINLARIN KABUSU
GUT DİYETİ NASIL OLMALIDIR?
OBEZİTE: YÜZYILIN HASTALIĞI
OBEZİTE İLE KALP DAMAR HASTALIKLARI İLİŞKİSİ
TİP 2 DİYABET SİZİN İÇİN BİR KADER OLMASIN!!
SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDEN GIDA SAHTEKARLIKLARI
UYKU APNESİNE DİKKAT!!
ŞEKERLİ İÇECEKLERE DİKKAT!
YETERSİZ OMEGA-3 YAĞ ALIMI HAFIZAYI ZAYIFLATIYOR
BROKOLİNİN BİLİNMEYEN YÜZÜ
SONBAHARDA BESLENME ÖNERİLERİ
 
HDL Beslenme ve Diyet Merkezi Ankara HDL

Kuleli Sok 71/13 Gaziosmanpaşa / ANKARA
E-Mail: info@hdl.com.tr
Telefon: 0.312 447 08 42 - GSM: 0.533.764 15 15

 
Her türlü öneri ve düşünceleriniz için info@hdl.com.tr e-posta adresini kullanabilirsiniz.İşbu Sitenin tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki resimler, yazılar ve diğer dökümanlar Kaynak gösterilse dahi, izin alınmadan başka sitelere, ticari yayınlara aktarılamaz. © 2009 - 2010 HDL-Health Diet Life Beslenme Danışmanlık ve Spor Hizmetleri
Web Tasarım
İnsan Kaynakları Arama Site Haritası Bize Ulaşın