HDL Beslenme Danışma ve Spor Hizmetleri
 
POSA TÜKETİMİ HASTALIKLARDA NEDEN ÖNEMLİDİR?
POSA TÜKETİMİ HASTALIKLARDA NEDEN ÖNEMLİDİR?

Sağlıklı beslenmenin anahtarı posanın diyetimizde bol miktarlarda bulundurulmasıdır. Özellikle sebze ve meyveler, kurubaklagillerin bol tüketilmesi ile yaşlanma oranları düşer. Günlük ne kadar posa gereklidir?? Yapılan çalışmalarda 25-30 gr diyet posası sağlık için yeterlidir. Diyet posasının enerjisi düşük olduğu için ve su çekici özelliğinden dolayı midenin geç boşalmasını sağlayarak doygunluk hissi verir. Diyet posasının özellikle kolon ve rektum kanserinden korunmada etkili olduğu yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Amerika’da yapılan bir çalışmada posa alımının günlük 10 -13 gr. artırılması ile kolon-rektum kanserinin %31 oranında azaltılabileceği bulunmuştur. Posa içeriği yüksek tahıl ve kurubaklagilleri çok tüketen toplumlarda kalp hastalıklarından ölümlerin düşük olduğu saptanmıştır. Diyette yüksek posanın yer almasıyla serum kolesterolünde % 5 oranında düşüşler gözlenmektedir. Diyet posasının olumlu etkilerine rağmen diyetimizde son yüzyıllarda düşük posalı yiyeceklerin tüketimi daha çok artmıştır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için özelikle yüksek posalı besinleri tercih etmeliyiz:
 
Düşük Posalı Yiyecekler

  • Şekerli kahvaltılık tahıllar, Cornflakes
  • Pirinç
  • Beyaz ekmek, beyaz un
  • Kremalı bisküviler, beyaz un içeren bisküviler
  • Beyaz undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
  • Haşlanmış patates
  • Soyulmuş meyveler
  • Gevrekler, tatlılar, şekerlemeler, çikolata

Yüksek Posalı Yiyecekler

  • Rafine edilmemiş kahvaltılık tahıllar, kahverengi pirinç
  • Tam un ve tam undan yapılmış ekmek, kepek, çavdar, yulaf ekmeği
  • Kepekli krakerler, kepekli bisküviler, kepekli galeta
  • Tam undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
  • Sebzeler, özellikle fasulye, bezelye, mısır, mercimek ve kurubaklagiller
  • Tüm meyveler, taze soyulmamış konserve edilmiş, dondurulmuş meyveler
  • Kuruyemişler (belli ölçülerde)

 

 


Hastalıklarda Beslenme Kategorisindeki Diğer Başlıklar:
POSA TÜKETİMİ HASTALIKLARDA NEDEN ÖNEMLİDİR?
OMEGA-3 ALIMI İLE KRONİK HASTALIKLARDAN KORUNALIM
OSTEOPOROZ: KADINLARIN KABUSU
GUT DİYETİ NASIL OLMALIDIR?
OBEZİTE: YÜZYILIN HASTALIĞI
OBEZİTE İLE KALP DAMAR HASTALIKLARI İLİŞKİSİ
TİP 2 DİYABET SİZİN İÇİN BİR KADER OLMASIN!!
SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDEN GIDA SAHTEKARLIKLARI
UYKU APNESİNE DİKKAT!!
ŞEKERLİ İÇECEKLERE DİKKAT!
YETERSİZ OMEGA-3 YAĞ ALIMI HAFIZAYI ZAYIFLATIYOR
BROKOLİNİN BİLİNMEYEN YÜZÜ
SONBAHARDA BESLENME ÖNERİLERİ
 
HDL Beslenme ve Diyet Merkezi Ankara HDL

Kuleli Sok 71/13 Gaziosmanpaşa / ANKARA
E-Mail: info@hdl.com.tr
Telefon: 0.312 447 08 42 - GSM: 0.533.764 15 15

 
Her türlü öneri ve düşünceleriniz için info@hdl.com.tr e-posta adresini kullanabilirsiniz.İşbu Sitenin tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki resimler, yazılar ve diğer dökümanlar Kaynak gösterilse dahi, izin alınmadan başka sitelere, ticari yayınlara aktarılamaz. © 2009 - 2010 HDL-Health Diet Life Beslenme Danışmanlık ve Spor Hizmetleri
Web Tasarım
İnsan Kaynakları Arama Site Haritası Bize Ulaşın