Ya?° oran?? ve kalori de?°eri dü?ük, besin de?°eri yüksek sebze ve meyveler ile hastal??klardan ve kanserden korunun. Meyve ve sebzenin bol tüketimi ile bol bol vitamin, karoten, flavonoid ve antioksidan alm??? oluruz. Yap??lan ara?t??rmalar ile sebze ve meyveden zengin diyetlerin kanseri önledi?°i tespit edilmi?tir. Bol lif içerikleri ile hem doygunluk verici özellikleri hem de antioksidan özellikleri artmaktad??r. Ayr??ca bol sebze, meyve tüketimi anti-aging etkileri ile erken ya?lanmay?? önlemektedir. Sar??, turuncu, k??rm??z?? sebze ve meyveleri dolab??n??zdan eksik etmemeliyiz. Ara ö?°ünlerde at???t??rmal??k olarak tüketmek için havuç, salatal??k, kereviz, biber ve turp gibi sebzeleri, elma, üzüm, incir ve turunçgilleri dolapta haz??r bulundurabilirsiniz. Sebzelerin bir porsiyonu ortalama 25-40 kalori, meyvelerin bir porsiyonu ortalama 35-70 kalori aras??ndad??r. Günde ortalama 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketmeliyiz. Bu porsiyonlardan 2 porsiyonun turunçgillerden tercih edilmesi, özellikle k??? aylar??nda ba?°?????kl??k sistemimizin güçlenmesi aç??s??ndan önemlidir.
|